Ekspansja kart płatniczych w Polsce przed przystąpieniem do Unii Europejskiej - Wierzchołek Marcin (My University, 2003)
Obrót bezgotówkowy dominujący na światowych rynkach bankowych coraz częściej staje się koniecznością także dla Polaków. W polskiej praktyce gotówkowa forma rozliczeń odgrywa niewspółmiernie większą rolę niż w krajach rozwiniętych. Składa się na to wiele przyczyn, wśród których można wymienić brak tradycji w posługiwaniu się czekiem, kartą kredytową czy innymi metodami rozliczeń bezgotówkowych. Choć początki rozwoju systemu kart płatniczych na świecie sięgają lat pięćdziesiątych, to w Polsce dopiero lata dziewięćdziesiąte możemy uznać za przełomowe w dziedzinie płatności bezgotówkowych. Od tego właśnie momentu pojęcie „ bankowa karta płatnicza „ stopniowo przestaje być symbolem luksusu, a staje się znakiem codzienności dla każdego człowieka. Wraz z upowszechnianiem się kart płatniczych przybywa banków i innych organizacji, które emitują swoje karty. Nie należy już do wyjątków oferta bankowa składająca się z kilku rodzajów kart o zasięgu krajowym lub zagranicznym. Nie małe znaczenie odgrywa także postęp techniczny w dziedzinie elektronicznego przetwarzania danych oraz ich teletransmisji. Sprawia to, iż obok starych, tradycyjnych metod rozliczeń pojawiają się nowe, które cechuje oszczędność czasu i kosztów. W obecnych czasach na świecie pieniądz bankowy (bezgotówkowy), występujący jako zapis w księgach bankowych jest zastępowany pieniądzem elektronicznym rejestrowanym przez komputery bankowe. Elektroniczny pieniądz zaczyna wypierać gotówkę nawet w transakcjach pieniędzy osobami prywatnymi. Stymulatorem jest rozwój handlu za pośrednictwem Internetu, gdzie nowe technologie bezpieczeństwa transakcji sprzyjają płatnościami kartami. Integracja Polski ze strukturami europejskimi, wymusi ogromne zmiany w polskiej gospodarce, systemach prawnych, normach i standardach, a przede wszystkim w myśleniu i zachowaniu ekonomicznym Polaków. Zmienić będzie się musiał także nasz stosunek do pieniądza. Tradycyjne płacenie zastąpią operacje bezgotówkowe. W wielu krajach wysoko rozwiniętych prawie nie płaci się już gotówką. Właśnie te uwarunkowania skłoniły autora do opisania szerzej tematu dot. kart płatniczych. W niniejszej pracy autor przedstawi dzieje i przyszłość kart płatniczych, ich naturę, związane z nimi korzyści, zalety oraz zagrożenia, a także informacje dotyczące procedur i zasad ich funkcjonowania.
Keywords: karty płatnicze; czeki; przelewy bezgotówkowe; weksel; usługi finansowe w UE; legislacja kart płatniczych; system bankowy w Polsce; usługi internetowe; karta PKO VISA GOLD