System ocen okresowych pracowników na przykładzie PKP CARGO S.A. - Jabłońska, Wioleta (My University, 2010)
Ocenianie pracowników jest jednym z elementów sprawowania władzy kierowniczej, pozwalającym na analizę i ocenę procesu pracy i jej skutków. Niniejsza praca stanowi ocenę systemu ocen okresowych pracowników wdrożonego w PKP CARGO S.A. Po dokonaniu przeglądu literatury, czego efektem są dwa pierwsze rozdziały, stanowiące wprowadzenie teoretyczne do tematu, przygotowano i przeprowadzono badania ankietowe wśród pracowników przedsiębiorstwa. Uzyskane wynik pozwoliły na zweryfikowanie postawionych wcześniej tez, dotyczących spełniania przez istniejący system ocen pracowniczych funkcji ewaluacyjnej i rozwojowej. Praca składa się z dwóch zasadniczych części. Pierwsza – teoretyczna dotyczy ocen pracowniczych w aspekcie zarządzania zasobami ludzkimi i czynników kształtujących systemy okresowych ocen pracowniczych. Część druga dotyczy pracy badawczej. Na podstawie analizy źródeł zastanych i własnych obserwacji jako pracownika scharakteryzowano w niej przedsiębiorstwo PKP CARGO S.A. i dokonano analizy arkusza oceny okresowej. Na podstawie udzielonych odpowiedzi można stwierdzić, że wprowadzony system SOOP uzyskał akceptację załogi, obrana technika oceniania jest w opinii pracowników prawidłowa, a kryteria oceniania są jasne i zrozumiałe. Generalnie wprowadzony w przedsiębiorstwie SOOP jest uznawany przez pracowników za niewystarczający. Respondenci wskazują na brak związku wyników ocen z innymi aspektami zarządzania personelem w firmie. Znamiennym jest, że ocenianie jest mniej obciążające psychikę w przypadku mężczyzn, niż w przypadku kobiet, które w ocenie całego systemu wykazują zdecydowanie bardziej krytyczną postawę.
Employee' appraisal systems on example of PKP CARGO S.A.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; ocena pracowników; kryteria oceny; systemy ocen pracowników