Aspekty psychologiczne podejmowania decyzji menedżerskich. Analiza cech osobowościowych i ich wpływ na trafność decyzji - Łabuda-Karszniewic, Magdalena (My University, 2004)
Celem pracy jest opis aspektów psychologicznych podejmowania decyzji menedżerskich, analiza cech osobowościowych i ich wpływu na trafność decyzji. Dokonano opisu roli menedżera w warunkach globalizacji, określono jego funkcje i związane z nimi pojęcia kluczowe. Ustalono zakres terminologii przedmiotowej tj. cech osobowościowych, styli kierowania i decyzyjności. Przedstawiono uwarunkowania psychologiczne determinujące decyzje. W części badawczej opisano problem, hipotezy, cele, metody i analizę wyników badań przeprowadzonych na grupie menedżerów, wykonujących specyficzną pracę – dilerów samochodowych.
Keywords: menedżer; aspekty psychologiczne podejmowania decyzji; cechy osobowościowe menedżera; zarządzanie strategiczne