Powiadamianie o zdarzeniach systemowych na telefon komórkowy w oparciu o system Linux - Szczygieł Łukasz (My University, 2007)
Celem pracy było zaprojektowanie i utworzenie systemu powiadomień o komunikatach generowanych podczas działania systemu Linux. Miejscem docelowym logów miał być telefon komórkowy. Praca została podzielona na dwie części, teoretyczną oraz praktyczną. Część teoretyczna podzielona została na cztery rozdziały, zawierające opis wykorzystanych technologii. Rozdział „Rejestrowanie zdarzeń” jest obszernym zbiorem zawierającym informacje na temat wychwytywania w systemie Linux komunikatów. Komunikatów dotyczących działania systemu jak również generowanych przez Snort. Rozdział „LAMP” dotyczy platformy sprzętowej i narzędzi wykorzystanych do gromadzenia komunikatów, które mają być wysyłane do użytkownika systemu powiadomień. Rozdział „Perl” opisuje wykorzystany język programowania przy pisaniu aplikacji powiadamiającej. Czwarty i ostatni w części teoretycznej rozdział „Gnokii” opisuje sposób podłączenia telefonu komórkowego do komputera i wykorzystanie go jako modułu wysyłającego SMSy. Część praktyczna „Projekt – opis i implementacja”, podzielona została na sześć rozdziałów. Są one rozwinięciem praktycznym przedstawionych w części teoretycznej informacji. Znajdują się tam informacje na temat konfiguracji programów Syslog-ng oraz Snort. Zawarta została również budowa bazy danych PowSMS w oparciu o MySQL i działających na niej aplikacji w językach Perl i PHP.
A Linux events notification system on a cellular phone
Keywords: technologie sieciowe; Linux; rejestrowanie zdarzeń; PERL; PHP; MySQL