Motywowanie pracowników jako problem zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Przedsiębiorstwa Robót Drogowo-Mostowych - Pietrzak, Urszula (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest próba spojrzenia na motywowanie pracowników, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. Głównym celem jest poznanie oczekiwań i potrzeb pracowników Przedsiębiorstwa Robót Drogowo Mostowych, zbadanie stosowanego systemu motywacyjnego, ale również zaproponowanie innych rozwiązań, które mogą być wykorzystane do poprawy efektywności. Pierwszy rozdział zawiera teoretyczne podstawy zarządzania zasobami ludzkimi. Opisany został rozwój modeli zarządzania zasobami ludzkimi. Przedstawione zostało pojęcie ZZL oraz jego cel i zakres. Ponadto scharakteryzowany został proces ZZL. Zaprezentowana została rola głównych podmiotów ZZL oraz czynniki determinujące. W rozdziale drugim omówiono szczegółowo teoretyczne podstawy motywacji. Przedstawione zostało pojęcie motywacji, opisano dokładnie teorie motywacji oraz czynniki motywacji. Dalej rozdział zawiera opis czynników motywacji płacowej i pozapłacowej. Przedstawiono także satysfakcję pracowników, jako podstawę oceny całego systemu motywowania. Trzeci rozdział poświęcony został na przedstawienie celu i zakresu przeprowadzonego badania. Opisana została zastosowana metoda badań. Znajduje się tu również charakterystyka Przedsiębiorstwa Robót Drogowo - Mostowych. Przedstawiona została historia firmy, przedmiot działalności i struktura organizacyjna. W rozdziale czwartym znajduje się opis badania. Przedstawione i zilustrowane zostały wyniki, a także analiza i wnioski. Zaproponowano również nowe rozwiązania, w celu poprawy funkcjonującego systemu motywacyjnego. Nawiązując do celu pracy można stwierdzić, że czynnikami motywacji są te elementy, które umożliwiają lepsze wykorzystanie i rozwój zasobów oraz kapitału intelektualnego. Moja ocena systemu motywowania w Przedsiębiorstwie Robót Drogowo Mostowych, nie jest oparta jedynie o przeprowadzone badanie i regulamin spółki. Przeprowadziłam liczne rozmowy z pracownikami, którzy są naprawdę zadowoleni i nie planują zmiany miejsca pracy.
Employee' motivation as a problem of human resource management in an construction enterprise
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywowanie pracowników; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; systemy motywacyjne; wynagrodzenia; płace; motywacja do pracy