Wpływ czynników ekologicznych na rozwój produktu na przykładzie branży motoryzacyjnej - Majerski, Maciej (My University, 2010)
Celem pracy jest próba oceny na jakim etapie zaawansowania są prace nad ekologicznym źródłem napędu i jak duży postęp w tym kierunku poczyniono. Kiedy w Polsce zanotowano pierwsze przejawy prac nad alternatywnymi źródłami napędu w transporcie drogowym. Kolejnym zamiarem było sprawdzenie, która firma wprowadziła pierwszy seryjnie produkowany samochód przyjazny środowisku i w jakim stopniu był bardziej ekologiczny niż inne. Przedstawienie rożnych pomysłów, projektów alternatywnych oraz przedstawienie najbardziej efektywnych, mających największe szanse powodzenia przy obecnym poziomie rozwoju technologicznego. Zakres podmiotowy pracy – salon samochodowy „Toyota” w Nowym Sączu. W pracy zastosowano metody i techniki badawcze takie jak analiza źródeł wtórnych oraz źródeł pierwotnych. W badaniach pierwotnych wykorzystano metodę wywiadu pogłębionego. Przyjęto następującą hipotezę badawczą: Wyprodukowanie przez Toyotę seryjnego samochodu o napędzie hybrydowym wywarło wielki wpływ na zmiany w branży motoryzacyjnej, wymuszając na innych koncernach trend proekologiczny, który doprowadził do zwiększenia nakładów finansowych na rozwój i badania nad alternatywnymi źródłami napędu. W związku z kończącymi się zapasami paliwa, a co za tym idzie z rosnącą jego ceną, należy dokonać jak największych starań, aby tych rozwiązań alternatywnych było jak najwięcej i zacząć je wprowadzać w życie. Głównym przedstawicielem, który zaczął inwestować na szeroką skalę jest koncern Toyoty. To pierwszy producent, który wprowadził do produkcji seryjnej samochód o napędzie hybrydowym. Takie postępowanie Toyoty wymusza na pozostałych producentach działania w tym samym kierunku i zarazem przyczynia się do rozwoju nas samych.
The impact of ecological factors on product development in the automotive industry
Keywords: produkt; ekologia; rynek motoryzacyjny; paliwa alternatywne; rozwój produktu