Zarządzanie personelem w jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce na przykładzie gminy Krzeszowice - Gudzinowicz, Agata (My University, 2014)
Praca zawiera zagadnienia związane z zarządzaniem zasobami ludzkim, a także z efektywnością i skutecznością zarządzania personelem w urzędzie administracji publicznej. Na podstawie analizy Gminy w Krzeszowicach przedstawiono istotę działań jakości zarządzania personelem w opisywanej gminie. Oceny zostały dokonane na podstawie danych uzyskanych z urzędu w Krzeszowicach. Metodologia badań została oparta na ankiecie i na własnych obserwacjach analizując podmiot badania. Dokonane rozważania i analiza opracowań teoretycznych doprowadziły do następujących wniosków; z teoretycznego punktu widzenia istnieje pełne uzasadnienie z potrzeby motywowania personelu ale jego wyniki zależą w dużej mierze od podejścia przełożonego do podwładnego, który powinien spełniać potrzeby pracowników w zadawalającym stopniu. Ponad to, motywowanie oraz podnoszenie kwalifikacji zachęcają pracownika do lepszego pełnienia obowiązków.

The job contains issues related to the human resource management, as well as the efficiency and effectiveness of personnel management in the office of public administration. Based on the analysis of the Municipality in Krzeszowice presents the essence of the quality of personnel management in described Office. Evaluations were made on the basis of data obtained from the Municipality Office in Krzeszowice. Research methodology was based on a survey and on my own observations by analyzing the subject of the study. Made considerations and analysis of theoretical studies resulted to the following conclusions; from a theoretical point of view, there is a full reason of the need to motivate staff but the results depend largely on the approach manager to the staff who should meets the needs satisfactorily. Moreover motivate and improving the skills encourage employees to better perform their activities.
Personnel management in local government units in Poland on the example of Krzeszowice
Keywords: administracja publiczna; samorząd terytorialny; rekrutacja; szkolenia; Human Resource Management; public administration; local government; recruitment; training; zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; motivation