Znaczenie procesu motywowania pracowników w efektywnym zarządzaniu firmą - Dziuda, Patrycja (My University, 2008)
Celem pracy jest naświetlenie tematu odpowiedniego zarządzania kapitałem ludzkim, przedstawienie znaczenia człowieka w organizacji i możliwości jego wykorzystania w celu poprawnego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Hipoteza badawcza zakłada, iż każdy pracownik posiada indywidualny system motywatorów, które są skuteczne w jego określonym przypadku. Odpowiednie techniki zarządzania kapitałem ludzkim oraz odpowiednia organizacja pracy gwarantują zwiększoną motywację pracowników, ich większe zadowolenie oraz zaangażowanie w wykonywane obowiązki. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono ogólne czynniki, które kształtują gotowość człowieka do działania oraz nakreślono pojęcie motywacji. W drugim rozdziale opisano czynniki motywacyjne, które przyczyniają się do wzrostu zadowolenia pracowników i wpływają na ich chęć do działania. Wskazano jak ważną rolę w systemie motywacyjnym pełni ocena pracownicza, kształcenie i rozwój pracowników, właściwa polityka wynagrodzeń, jak również uczestnictwo pracownicze w systemie organizacji pracy. Trzeci rozdział opisuje system zarządzania kadrami, motywację pracowniczą oraz problemy z nimi związane w polskich firmach. Czwarty rozdział pracy przedstawia dwie firmy o najlepszych praktykach zarządzania zasobami ludzkimi i motywacji pracowniczej w Polsce. Jednocześnie prezentuje wyniki przeprowadzonych wśród pracowników tych przedsiębiorstw badań odnoszących się do ich zadowolenia z pracy oraz zagadnień związanych z systemem motywacyjnym. Praca ma charakter teoretyczno – badawczy. Dla zrealizowania celu pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, przeprowadzono wywiady bezpośrednie w działach odpowiedzialnych za zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach TNT Worldwide i BRE Bank, jak również przeprowadzono badanie opinii pracowników w tych przedsiębiorstwach wykorzystując w tym celu ankietę.
Meaning of the process of employers’ motivation in efficient company management
Keywords: motywacje; motywacja do pracy; czynniki motywacyjne; strategia personalna