Prorodzinny charakter podatku dochodowego od osób fizycznych na przykładzie Urzędu Skarbowego w Brzesku - Zych Magdalena (My University, 2003)
Głównym założeniem niniejszej pracy jest analiza podatku dochodowego od osób fizycznych pod kątem prorodzinności. Analizowane problemy to przede wszystkim: teoria podatków jako kategorii ekonomicznej, konstrukcja podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce (źródła przychodów, koszty, zasady rozliczania podatku), szczegółowe omówienie problematyki ulg i zwolnień od tego podatku ze szczególnym uwzględnieniem prorodzinnych ulg i zwolnień, oraz badanie wpływu prorodzinnych ulg i zwolnień na pomniejszenie dochodów budżetu państwa na przykładzie Urzędu Skarbowego w Brzesku jako przedstawiciela Skarbu Państwa. Badanie podatku dochodowego od osób fizycznych ograniczone jest tylko do jednego urzędu skarbowego, którym jest Urząd Skarbowy w Brzesku. Urząd ten położony jest w południowej części Polski, w województwie małopolskim, w powiecie brzeskim. Swoim działaniem obejmuje cały powiat brzeski. Analiza prowadzona jest w również w innym ograniczeniu, jakim jest ograniczenie czasowe, które obejmuje lata 1999, 2000 oraz 2001. Ograniczenia te nie stanowią jednak przeszkody w dokładnej analizie wymienionych wyżej problemów, a wręcz przeciwnie pozwalają bardziej dokładnie i szczegółowo im się przyjrzeć.
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; Urząd Skarbowy; ewolucja systemu podatkowego w Polsce; zasady rozliczania podatku dochodowego; ulgi i zwolnienia o charakterze prorodzinnym