Znaczenie funduszy unijnych w rozwoju gmin na przykładzie gminy Łososina Dolna - Potoczek, Daniel (My University, 2012)
Praca poświęcona jest analizie poziomu wykorzystania środków unijnych w gminie Łososina Dolna. Głównym celem pracy jest przedstawienie korzyści wynikających z wykorzystywania środków unijnych na terenie jednostek samorządu terytorialnego, w oparciu o umiejętne zarządzanie projektem. Pierwszy rozdział zawiera informacje dotyczące funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego, w szczególności gmin. Kolejny przedstawia podstawowe pojęcia związane z przygotowywaniem i wdrażaniem środków unijnych oraz charakteryzuje fundusze unijne, z pomocy których może korzystać gmina. Ostatni rozdział zawiera charakterystykę gminy Łososina Dolna, oraz analizę wykorzystywania przez nią środków unijnych.

This work is devoted to the analysis of the level of use of EU funds in the local goverment of Łososina Dolna. The first section contains information on the operation of local government , especially commune. Another presents the basic concepts related to the preparation and implementation of EU funds. The last chapter contains a description of the community Łososina Dolna, and the analysis of it use of EU funds.
The importance of EU funds in the development of the municipalities on the example of Łososina Dolna
Keywords: Unia Europejska; samorząd terytorialny; gmina; Łososina Dolna; fundusze unijne; rozwój gmin; European Union; local government; commune; European Union funds; development of local commune