Restrukturyzacja zatrudnienia w Kopalni Węgla Kamiennego "Piast" na tle reformy górnictwa - Krzysztofek Małgorzata (My University, 2003)
Restrukturyzacja polskiego górnictwa prowadzona jest już od lat, a końca nie widać. Powodów jest kilka i są one złożone. Przede wszystkim ze względu na skalę problemu, skromne jak na branżę środki przeznaczone z budżetu państwa, brak powszechnej akceptacji społecznej i politycznej, a także – a może głównie – małe zaangażowanie samych zainteresowanych, czyli kopalń i górników. Nowa sytuacja prawna kopalń węgla kamiennego, w której przekształcono je z przedsiębiorstw państwowych w spółki kapitałowe, sprawiła, że tak ważne składniki, jak poziom zatrudnienia, struktura sprzedaży zarówno na kraj jak i na eksport oraz efekt ekonomiczny stały się wyznacznikami ich istnienia. W tych nowych okolicznościach restrukturyzacja branży stała się koniecznością. W nowej rzeczywistości to właśnie poziom zatrudnienia okazał się najbardziej istotnym elementem wpływającym na wynik finansowy firmy. Blisko dwie trzecie wszystkich kosztów to koszty osobowe. Dążenie do obniżenia kosztów, będące skutkiem globalnego spadku sprzedaży, musiało więc skupić się na redukcji zatrudnienia. W niniejszej pracy, w syntetyczny sposób zostały przedstawione działania restrukturyzacyjne w sferze zatrudnienia w Kopalni Węgla Kamiennego „PIAST” na tle reformy górnictwa.
Keywords: restrukturyzacja zatrudnienia; górnictwo; kopalnia węgla kamiennego "Piast"; reforma górnictwa; wartość przedsiębiorstwa; outsourcing; zarządzanie personelem; outplacement; redukcja zatrudnienia