Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jako forma prawna podmiotu gospodarczego - Konieczny Eunika (My University, 2007)
Na rynku funkcjonuje wiele przedsiębiorstw, które różnią się od siebie formą prawną, przedmiotem działania lub wielkością. Ich funkcjonowanie regulują z jednej strony określone przepisy prawa, a z drugiej wspólnicy. Najistotniejszą różnicą między nimi jest fakt sprawowania kontroli. Jeśli chcemy samodzielnie prowadzić biznes i jesteśmy w stanie pokryć wszystkie koszty związane z uruchomieniem i prowadzeniem firmy zdecydujemy się na indywidualną działalność gospodarczą. Jeśli natomiast zamierzamy prowadzić firmę z innymi wybierzemy spółkę. Kryteriami podziału spółek najczęściej są podstawy ekonomiczne utworzenia, zakres odpowiedzialności wspólników za zobowiązania spółki, źródło prawa regulujące powstanie i działalność spółki. W spółkach kapitałowych najczęściej nie ma więzi między działalnością spółki i osobistą pracą wspólników, a ci ostatni nie odpowiadają za zobowiązania spółki wobec wierzycieli. Podmiotem odpowiedzialności jest jedynie spółka odpowiadająca za zobowiązania swoim kapitałem, wydzielonym od majątku wspólników. Z ekonomicznego punktu widzenia spółka jest zrzeszeniem osób lub kapitału celem prowadzenia działalności gospodarczej. W sensie prawnym jest to natomiast umowa zawierana przez wspólników celem prowadzenia wspólnego przedsiębiorstwa zarobkowego lub osiągnięcia w innej formie wspólnego celu gospodarczego. Celem niniejszej pracy jest prezentacja zakładania, prowadzenia i rozwiązywania spółek z ograniczoną odpowiedzialnością na terenie Polski.
Company with limited liability as form of legal economic subject
Keywords: spółki z ograniczoną odpowiedzialnością; rola wspólników w spółce z o.o.; rejestracja w sądzie; władze spółki z o.o.; przekształcenie spółki z o.o. w nowy podmiot gospodarczy; spółki z o.o. w Polsce