Faktoring a kredyt obrotowy. Analiza porównawcza korzyści i wad dla małych i średnich przedsiębiorstw - Zawadzka, Dorota (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest analiza porównawcza faktoringu i kredytu obrotowego jako źródeł finansowania bieżącej działalności firm z sektora MSP. Postawiono następującą hipotezę główną: N usługi faktoringowe są korzystniejsze od kredytu bankowego dla małych i średnich firm, a także tezy szczegółowe: koszty usług faktoringowych są niższe od kosztów kredytu bankowego; usługi faktoringowe są bardziej dostępne dla firm z sektora MSP; usługi dodatkowe faktoringu mogą decydować o jego wyborze jako źródle finansowania bieżącej działalności gospodarczej. Rozdział pierwszy pracy to analiza sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce oraz jego porównanie do innych krajów Unii Europejskiej, opis barier jakie ograniczają ich rozwój. Znalazł się w nim także opis sposobów finansowania bieżącej działalności gospodarczej oraz ich źródeł. W rozdziale drugim przedstawiono ogólne informacje na temat faktoringu, a więc jego historię, międzynarodowe i krajowe instytucje faktoringowe. Zawiera on też informacje na temat funkcji faktoringu, jego rodzajów oraz aspektów prawnych umów faktoringowych. Rozdział trzeci poświęcony jest kredytom bankowym, które są obecnie podstawowym źródłem finansowania bieżącej działalności gospodarczej firm z sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Rozdział czwarty pracy to studium przypadku. Case zawarty w tym rozdziale, wraz z rozwiązaniami, dotyczy praktycznego wykorzystania różnych źródeł finansowania bieżącej działalności gospodarczej z naciskiem na usługi faktoringowe. Rozdział piąty zawiera analizę otrzymanych wyników, a także ocenę postawionej we wstępie hipotezy oraz tez szczegółowych.
Factoring versus turnover credit. Comparative analysis of advantages and disadvantages for small and medium enterprises
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; faktoring; kredyt bankowy