Standardy etyki zawodowej jako czynnik kształtujący kulturę organizacyjną firmy na przykładzie firmy AXA S.A. - Ziobrowski, Krzysztof (My University, 2011)
Celem pracy jest analiza wpływu standardów etyki zawodowej na kształtowanie kultury organizacyjnej. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy porusza informacje teoretyczne zagadnienia dotyczące kultury organizacyjnej. Przedstawiono w nim definicję kultury organizacyjnej oraz jej funkcje. Następnie zostały zaprezentowane typy, cechy i składniki kultury organizacyjnej. W ostatnim podrozdziale ukazano standardy etyki zawodowej jako odzwierciedlenie norm i wartości przedsiębiorstwa. Rozdział drugi zwiera aspekty metodologiczne takie jak, cel badań, metody badawcze. Ponadto zawiera on charakterystykę firmy AXA oraz wymagania stawiane pracownikom wykonujących pracę Przedstawiciela Ubezpieczeniowego. Firma ta została poddana badaniu. Rozdział trzeci przedstawia funkcjonowanie standardów etyki zawodowej w firmie AXA, jako kształtujące kulturę organizacyjną. Ukazuje wpływ przedstawicieli oraz klientów na kulturę i funkcjonowanie organizacji. Odpowiadając na postawione w pracy pytania badawcze oraz aby zrealizować powyższy cel, przeprowadzono kwestionariusz ankiety wśród pracowników firmy AXA w oddziale w Nowym Sączu. Na podstawie przeprowadzonych badań należy stwierdzić, iż w firmie AXA standardy etyki zawodowej są przestrzegane, przez co jest kształtowana kultura organizacji. Standardy etyki zawodowej są czynnikiem kształtującym kulturę organizacyjną.
Standards of professional ethics as a constitutive factor for organisational culture based on the AXA S.A.
Keywords: etyka zawodowa; kultura organizacyjna; ubezpieczenia