Bezpieczeństwo kart płatniczych a czynnik ludzki - Kurowska, Paulina (My University, 2012)
Głównym celem niniejszej pracy jest zbadanie zachowań posiadaczy kart płatniczych oraz pracowników punktów handlowo-usługowych, a także określenie przyczyn tychże zachowań. W rozdziale pierwszym zawarłam ogólną teorię dotyczącą kart płatniczych. Przedstawione w nim zostały podstawowe informacje dotyczące historii, podziału i charakteru prawnego kart płatniczych. W rozdziale drugim przedstawiłam zagrożenia jakie niesie ze sobą bankowość elektroniczna. Główną uwagę skupiłam na rodzajach przestępstw dokonywanych przy użyciu kart płatniczych. Przedstawione statystyki w tym rozdziale dotyczą przestępstw z wykorzystaniem kart płatniczych. Kluczową częścią w tej pracy jest rozdział trzeci, w którym została przedstawiona analiza zachowań posiadaczy kart płatniczych i pracowników punktów handlowo-usługowych. Dokonana została analiza czynników, które wpływają na wzrost zagrożeń elektronicznych instrumentów płatniczych. Zostały przebadane zachowania ludzkie mające wpływ na bezpieczeństwo kart płatniczych. Celem pracy było poszukanie przyczyn nieodpowiedzialnych zachowań. Wnioski zostały opracowane na podstawie przeprowadzonych ankiet. Pierwsza z nich skierowana została do posiadaczy kart płatniczych, druga natomiast do kasjerów. Analiza tych dwóch ankiet ma na celu odnalezienie przyczyn zachowań respondentów. Przeprowadzona analiza pokazała również jak duży wpływ na bezpieczeństwo transakcji dokonywanych przy użyciu kart płatniczych mają posiadacze. Odpowiednie ich użytkowanie gwarantuje minimalizację nadużyć kartowych.
The safety card and human factor
Keywords: system bankowy; bezpieczeństwo w bankach; bezpieczeństwo transakcji; karty płatnicze; bankowość elektroniczna