Analiza struktury dochodów i wydatków budżetu gmin na przykładzie gminy Nawojowa - Jacak, Kinga (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie analizy dochodów i wydatków budżetu gmin, na przykładzie typowej gminy wiejskiej, jaką jest gmina Nawojowa. Praca ta jest zbiorem zagadnień dotyczących gospodarki finansowej realizowanej na szczeblu lokalnym, zarówno od strony teoretycznej jak i empirycznej. Ma ona również za zadanie dostarczenie odbiorcom kompendium wiedzy na poruszany temat. Reasumując można stwierdzić, że sytuacja gospodarki finansowej gminy Nawojowa nie jest najlepsza. Największym zagrożeniem występującym w tej gminie jest ciągły wzrost deficytu budżetowego. Nie jest to jednak tylko problem tej gminy, ale znacznej części, większości gmin wiejskich. Najbardziej pożądanym działaniem dla polepszenia warunków finansowych i bytowych gminy byłaby modernizacja infrastruktury i rozpoczęcie nowych inwestycji na terenie gminy, przez co gmina stałaby się atrakcyjniejsza i przyciągnęłaby nowych inwestorów.
Strukture of analysis of profits and expenses budget of communes on the example of the commune Nawojowa
Keywords: analiza finansowa; budżet gminy; gospodarka finansowa; dochody i wydatki gminy; gmina