Ocena skuteczności systemu motywacyjnego na przykładzie P.P.H.U. Szewczyk - Hybel, Beata (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy była analiza teorii motywacji i narzędzi motywowania w przedsiębiorstwie oraz ocena skuteczności systemu motywowania z punktu widzenia pracowników P.P.H.U. Szewczyk. Informacje pochodziły zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i wtórnych. Źródłem pierwotnym były sondaż diagnostyczny wśród pracowników oraz wywiad z właścicielem. Źródła wtórne pochodziły z dokumentacji firmy. Wyniki badań wskazują, iż właściciel przedsiębiorstwa motywuje swoich podwładnych w głównej mierze za pomocą narzędzi przymusu. W opinii pracowników, skuteczniejsza od przymusu jest zachęta oraz perswazja. Dotychczasowy system motywacyjny nie spełnia oczekiwań większości pracowników ze względu na ciągłe stosowanie kar, niejasny podział obowiązków, niedocenianie pracowników oraz niekorzystną atmosferę w pracy. Natomiast silną stroną obecnego systemu jest szeroki wachlarz narzędzi motywowania. W celu podniesienia skuteczności motywowania pracowników, właściciel powinien poznać ich indywidualne potrzeby a następnie powinien postarać się dobrać odpowiednie narzędzia.

The aim of the thesis was to analyse the theory of motivation and motivation methods as well as to assess the effectiveness of motivation system from the point of view of employees of “P.P.H.U. Szewczyk”. The information was gathered based on primary and secondary sources. Secondary sources were company records, while diagnostic survey among employees and interview with the company owner represented primary sources. The results indicate that the owner of the firm motivates their employees mainly using instruments of compulsion. In the employees’ opinion, it would be more effective if he used encouragement and persuasion. The present system of motivation does not meet the expectations of the majority of the employees due to constantly used system of punishment, unclear distribution of duties, underestimation of employees and adverse atmosphere at work. On the other hand, an advantage of the present system is broad scope of instruments for motivation. In order to raise the effectiveness of motivation in employees, the owner should learn their individual needs and then should try to implement proper instruments.
Evaluation of effectiveness of motivation system on the example "P.P.H.U. Szewczyk"
Keywords: motywacja; system motywacyjny; narzędzia motywowania; motivation; motivation system; motivation methods