Rekrutacja personelu. Struktura procesu oraz instrumentarium - Nazar Magdalena (My University, 2006)
Głównym celem procesów rekrutacyjnych jest dobór takich pracowników, którzy najlepiej będą realizować plany przedsiębiorstwa, przy czym oczekuje się, iż organizacja stworzy swoim ludziom warunki pracy gwarantujące maksymalny rozwój ich umiejętności i zdolności. Celem niniejszej pracy jest analiza instrumentarium i struktury procesu rekrutacji. Opisano rolę i znaczenie rekrutacji w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Przedstawiona została koncepcja i charakterystyka funkcji zarządzania zasobami ludzkimi a także podana definicja rekrutacji i jej znaczenie w firmie. Zaprezentowano narzędzia i techniki rekrutacji pracowników, opisano warunki wstępnej rekrutacji, fazy procesu rekrutacji oraz przybliżono normy prawne i wymaganie proceduralne. Przedstawiona została firma działająca na regionalnym rynku samochodowym – „RiA”. Pokrótce przedstawiono jej charakterystykę, historię i miejsce w branży samochodowej. Ukazano również zasoby kadrowe tej firmy i sposoby nabywania pracowników oraz opisano wybraną technikę rekrutacji.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; narzędzia rekrutacji; techniki rekrutacji; funkcja personalna