Analiza zasobów trwałych oraz procesy odtworzeniowo - inwestycyjne na podstawie Spółki z o.o. "Sądeckie Wodociągi" - Pociecha Jolanta (My University, 2005)
Analizowanie procesów związanych ze zmianami zachodzącymi w majątku trwałym daje nam również możliwość zmniejszenia kosztów eksploatacyjnych majątku oraz ponoszonych nakładów na działalność remontową związaną z tym majątkiem, a wynik takiej działalności ma wpływ na zwiększenie zysku. Aby przedsiębiorstwo mogło osiągnąć dodatni efekt gospodarczy musi dbać o powiększanie efektywnego majątku. Rozwój majątku następuje poprzez inwestowanie, czyli prowadzenie inwestycji związanych z pozyskiwaniem nowego niezbędnego firmie majątku. Inwestycje są procesami długofalowymi (wieloletnimi). Związana jest z nimi konieczność wydatkowania dużych kwot, co wiąże się jednocześnie z potrzebą poszukiwania źródeł finansowania tych inwestycji. Taka sytuacja oznacza, że procesy inwestycyjne wiążą się z dużym ryzykiem. Nie dają jednocześnie gwarancji szybkiego zwrotu w postaci przyszłego dochodu. Dlatego, ważnym elementem w strategii działania przedsiębiorstwa jest dokonywanie odpowiednich analiz finansowo-ekonomicznych, które pomogą prawidłowo zaplanować i ocenić efektywność podejmowanych decyzji dotyczących inwestycji. W obecnej sytuacji zmian zachodzący w gospodarce rynkowej, gdy dokonuje się zmian statusów własnościowych przedsiębiorstw poprzez np.: prywatyzację, wykup lub przejęcie przedsiębiorstwa, majątek jest najważniejszym elementem stanowiącym o wycenie przedsiębiorstwa. W związku z tym, że majątek jest tak ważnym elementem struktury wartości przedsiębiorstwa należy z odpowiednią starannością dbać o prowadzenie prawidłowej ewidencji jego składników. Zarządzanie majątkiem powinno odbywać się w oparciu o opracowane prognozy. Wyniki przeprowadzonych analiz stanów i procesów ekonomicznych służą do sporządzania prognoz. Ukazują związki przyczynowo-skutkowe, jakie powstają pomiędzy poszczególnymi elementami tworzącymi przedsiębiorstwo. Analizowanie zachodzących procesów przyczynia się do poprawy sprawności funkcjonowania firmy. Celem niniejszej pracy jest analiza analizy majątku, a w szczególności będzie obejmować analizę środków trwałych oraz inwestycji na przykładzie Spółki z o.o. „Sądeckie Wodociągi”. Celem praktycznym jest wyliczenie wskaźników dotyczących miar efektywności zarządzania majątkiem w Spółce w oparciu o dane zawarte w Bilansie, Rachunku zysków i strat oraz przy uwzględnieniu innych danych dotyczących ewidencji majątku trwałego za okres ostatnich 5 lat (2000 – 2004). Dokonane zostaną porównania uzyskanych wskaźników w stosunku do poszczególnych lat w badanym okresie oraz nastąpi zdefiniowanie otrzymanych wyników.
Keywords: majątek trwały; finansowy majątek trwały; rzeczowy majątek trwały; procesy odtworzeniowo-inwestycyjne; remonty; modernizacja; analiza zasobów trwałych; likwidacja środków trwałych