Dźwięk oraz sposoby jego reprezentacji z wykorzystaniem formatów audio - Załuski, Robert (My University, 2007)
Audiomix jest programem, który umożliwia edycję plików dźwiękowych posiadających rozszerzenie Wav. Program umożliwia zastosowanie efektów dźwiękowych, które są używane w większości aplikacji przeznaczonych do tego celu. Dodatkowo można skorzystać z podglądu, który dostarcza informacji o strukturze pliku. Program działa w środowisku tekstowym pod systemem Windows. Został stworzony przy użyciu języka C oraz kompilatora Borland c++ 4.52. W przyszłości projekt będzie można rozszerzyć o inne formaty np. mp3, a także zastosować interfejs graficzny, który będzie przedstawiał proces konwersji danych pomiędzy formatami oraz informacje o plikach. Praca została podzielona na trzy rozdziały. Rozdział pierwszy składa się opisu podstawowych terminów z zakresu akustyki, a także przedstawia kroki, które należy podjąć aby uzyskać postać zdigitalizowaną sygnału. Rozdział drugi koncentruje się na sposobie składowania danych dźwiękowych. Zawiera informacje o podziale formatów pod kątem kompresji. Dla każdego rodzaju kompresji został zaprezentowany opis głównego i najbardziej popularnego przedstawiciela swojej klasy. Rozdział trzeci stanowi dokumentację projektu praktycznego, który nosi nazwę : „Audiomix”. Zakończenie pracy zawiera kilka zdań podsumowujących, a także skupia się na przyszłości formatów dźwiękowych.
Sound and manners of its representation with use of audio formats
Keywords: dźwięk; dźwięk cyfrowy; digitalizacja; programy komputerowe