Harmonizacja podatków pośrednich w Unii Europejskiej - ocena stopnia dostosowania polskiego prawa podatkowego - Jarząb Anna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza i charakterystyka procesu harmonizacji prawa podatkowego samego w sobie, a w szczególności prawodawstwa w dziedzinie podatków pośrednich w krajach Unii Europejskiej, oraz skupienie się na procesie harmonizacji polskiego prawa w dziedzinie podatków pośrednich oraz analiza i ocena ostatnich dziesięciu lat w dostosowywaniu owego prawa. W pracy zaprezentowano proces harmonizacji podatku od towarów i usług w Unii Europejskiej i w Polsce, a także podstawowe pojęcia związane z procesem harmonizacji. Przedstawiono również podstawowe konstrukcje podatków wyrażone w poszczególnych dyrektywach Rady UE. Analiza obejmuje proces harmonizacji podatku od wartości dodanej, począwszy od uchwalenia pierwszych dyrektyw po system funkcjonujący na dzień dzisiejszy. Dokonano analizy podatku akcyzowego, uwzględniając jego charakter w polskim systemie podatkowym. Zaprezentowano i dokonano oceny historii obu podatków w polskim prawie podatkowym oraz oceny polskiego prawa podatkowego w zakresie podatków pośrednich, a także zaproponowano nowe rozwiązania, których zastosowanie (zdaniem autora pracy) może korzystnie odbić się na procesie harmonizacji polskiego prawa podatkowego w dziedzinie podatków pośrednich.
Harmonization of indirect taxes within European Union
Keywords: podatki; harmonizacja prawa podatkowego; podatek akcyzowy; podatek od wartości dodanej; podatek od towarów i usług