Szkolenia jako narzędzie wspierające doskonalenie procesu zarządzania zasobami ludzkimi - Wojewodzic Joanna (My University, 2005)
Celem tej pracy jest pomoc w projektowaniu i wprowadzaniu w życie nowoczesnych systemów i metod szkoleniowych jako narzędzia wspomagające zarządzanie personelem, by zwiększyć jego aktywność i zaangażowanie, rozbudzić inicjatywę i chęć podejmowania nowych zadań, zwiększyć poczucie wspólnoty w realizacji zadań określonych przez firmę, a w efekcie pomnożyć zyski i dobre imię firmy. W oparciu o strategię firmy, jej obszar działalności i wykreowaną kulturę można stworzyć najważniejsze ustalenia decyzyjne w zakresie aktywności zasobów ludzkich wpływające na przetrwanie i rozwój firmy. W wymiarze czysto praktycznym wiąże się to z zapewnieniem sprawnego funkcjonowania przedsiębiorstwa, a w konsekwencji służy wyższemu celowi, jakim jest możliwość wypełniania przez firmę jej misji.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; kapitał ludzki; szkolenia; doskonalenie zawodowe; strategie rozwoju pracowników w organizacji; potrzeby szkoleniowe; metody szkolenia; coaching