Problematyka wdrożenia controllingu na przykładzie firmy Metro Real Estate Management Sp. z o.o. - Prusicka Iwona (My University, 2002)
Integracja polskiej gospodarki z gospodarką europejską, a także coraz większe angażowanie w polskich firmach kapitału zagranicznego, sprawiają, iż wzrasta potrzeba doskonalenia sposobu zarządzania naszymi przedsiębiorstwami. Jedną z takich głównych metod zarządzania jest koncepcja controllingu, rozpowszechniona szczególnie w Niemczech i we Francji, ale systematycznie rozwijana i wdrażana obecnie na gruncie polskim. Jest to jedna z najnowocześniejszych metod zarządzania, umożliwiająca szybkie reagowanie na zmiany otoczenia. Celem niniejszej pracy jest analiza procesu wdrożenia systemu controllingu oraz wspierającego go zintegrowanego systemu informatycznego SAP/R3. Scharakteryzowano ogólny profil i podstawowe założenia systemu controllingu obrazując istotę jego działania, główne pojęcia z nim związane oraz znaczenie jego wdrożenia dla polskich przedsiębiorstw. Zaprezentowano metodologię implementacji systemu controllingu od strony teoretycznej i scharakteryzowano etapy wdrażania controllingu wspomaganego komputerowo. Dokonano analizy zintegrowanych systemów informacyjnych z wyszczególnieniem systemu SAP/R3. Przedstawiono charakterystykę firmy MRE Sp. z o.o. oraz proces wdrożenia w firmie modułu Controllingu wyżej wymienionego systemu. Opracowano propozycje dla rozwoju obecnie zaimplementowanych zintegrowanych systemów wspierających działanie controllingu w firmie MRE. Dotyczą one dwóch modułów. Jednym z nich jest moduł Centrów Zysku, czyli wyodrębnionych jednostek w aspekcie rozliczeniowym i organizacyjnym firm, drugi to podmoduł finansowy wspomagający kontrolę przepływów pieniężnych.
Keywords: controlling; zarządzanie strategiczne; system informatyczny SAP/R3; moduł centrów zysku; zintegrowane systemy informacyjne; moduł CO-PCA