Pomoc społeczna i jej analiza na przykładzie MOPS w Nowym Sączu - Gancarczyk Małgorzata (My University, 2005)
Pomoc społeczna to zaspokojenie ze środków publicznych, niezbędnych potrzeb życiowych osób i rodzin niezdolnych uczynić tego samodzielnie. Obecnie podstawą prawną pomocy społecznej jest ustawa z dnia 12 marca 2004roku, która określa zadania w zakresie pomocy społecznej, rodzaje świadczeń z pomocy społecznej, zasady i tryb ich udzielania, organizację pomocy społecznej oraz sposób przeprowadzenia postępowania kontrolnego w zakresie pomocy społecznej. Celem pracy jest przedstawienie zakresu, form i struktury udzielania pomocy przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Sączu osobom, które takiej pomocy oczekują. Nowy Sącz jest miastem na prawach powiatu w związku z powyższym MOPS w Nowym Sączu realizuje zadania gminne i powiatowe oraz inne zadania ujęte w statucie lub wynikające z przepisów prawa.
Social service and its analysis on the case of MOPS in Nowy Sącz
Keywords: pomoc społeczna; jednostka samorządu terytorialnego; Ośrodek Pomocy Społecznej; finansowanie pomocy społecznej; regulacje prawne