Projektowanie działalności gospodarczej w sektorze usług fryzjersko - kosmetycznych - Słomska, Iwona (My University, 2013)
Praca ta poświęcona jest charakterystyce i analizie przedsiębiorczości w polskiej gospodarce. Przedsiębiorczość stała się w ostatnich latach tematem bardzo aktualnym, gdyż coraz więcej osób, z powodu bezrobocia bądź własnych ambicji, decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej. W niniejszej pracy uwaga zwrócona została na przedsiębiorczość w branży fryzjersko – kosmetycznej. Celem tej pracy jest udowodnienie, że własna działalność gospodarcza jest osiągalna dla każdego i że mimo skomplikowanych procedur i istniejącego pewnego ryzyka niepowodzenia, warto taką działalność podjąć. Praca składa się z trzech rozdziałów poprzedzonych wstępem i zakończonych wnioskami. Do napisania tej pracy wykorzystane zostały głównie opracowania dotyczące przedsiębiorczości i strategii działania firmy. Niniejszą pracę pisano wykorzystując pozycje książkowe w języku polskim oraz materiały pozyskane z Internetu. W Polsce największe zmiany gospodarcze zaszły na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Zmienione zostały przepisy mające na celu rozwój sektora przedsiębiorstw powstającego dzięki aktywności podmiotów krajowych i zagranicznych. Nastąpił dynamiczny rozwój działalności produkcyjnej, usługowej i handlowej. W Polsce sektor prywatny jest nadal niedostatecznie rozwinięty, ale udział drobnej przedsiębiorczości jest zauważalny. Udział małych i średnich przedsiębiorstw w dochodzie narodowym jest dużo większy niż dużych firm. zostały przepisy mające na celu rozwój sektora
Design activity in the services sector hairdressing and beauty
Keywords: przedsiębiorczość; działalność gospodarcza; usługi; sektor usług fryzjersko-kosmetycznych