Analiza płynności zatrudnienia na przykładzie Zakładu Składowania Odpadów Komunalnych w Tarnowie w latach 2003-2007 - Chrząszcz Beata (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest analiza wybranych aspektów zarządzania zasobami, ze szczególnym uwzględnieniem procesów rekrutacji i selekcji kandydatów do pracy. Analizę płynności zatrudnienia zaprezentowano na przykładzie zakładu budżetowego Zakładu Składowania Odpadów Komunalnych w Tarnowie. Sformułowano następujące pytania badawcze: 1. Jakie czynniki wpływają na kształtowanie się wielkości i struktury zatrudnienia w badanym zakładzie? 2. W jaki sposób poziom wykształcenia determinuje strukturę kwalifikacyjno-zawodową zatrudnionych pracowników? 3. Jakie czynniki kształtują strukturę wolnych miejsc pracy? W pracy zastosowano dogmatyczną metodę badań w odniesieniu do analizy i interpretacji teoretycznych poglądów na temat zarządzania zasobami ludzkimi. Wykorzystano również metodę empiryczną celem identyfikacji praktycznych metod zarządzania zasobami ludzkimi. W pracy zaprezentowano teoretyczne aspekty, zarządzania zasobami ludzkimi z uwzględnieniem ewolucji prezentowanych koncepcji, oraz proces rekrutacji. stanowi treść rozdziału drugiego. Opisano proces selekcji kandydatów do pracy, wraz z identyfikacją błędów popełnionych podczas realizacji tego procesu oraz przedstawiono praktyczne aspekty analizy płynności zatrudnienia na przykładzie Zakładu Składowania Odpadów Komunalnych w Tarnowie.
The analysis of the fluctuation of employment based on the example of the Waste Disposal Plant in Tarnów in the years 2003-2007
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; kapitał personalny; rekrutacja; funkcje rekrutacji personelu; selekcja; assessment centre