Miejsce kobiety we współczesnym życiu społecznym Turcji - między islamską tradycją a społeczną modernizacją - Wanat Katarzyna (My University, 2008)
Kobiety w Turcji, które w wieku XIX marzyły o liberalizacji i równouprawnieniu byłyby zadowolone z wprowadzonych w przeciągu ostatniego stulecia zmian, ale z perspektywy współczesnych kobiet chcących się realizować zawodowo, uczących się i aktywnie uczestniczących w życiu publicznym poziom tego uprawnienia jest niewystarczający. Zmiany społeczne, jakie miały miejsce w Turcji w ubiegłym stuleciu, a które wywarły znaczący wpływ na proces emancypacji kobiet, jak i jego tempo, można podzielić na grupy tematyczne związane z celami, jakie postawiły sobie kobiety w drodze do równouprawnienia. Chodzi tu przede wszystkim o zauważenie kobiety jako elementu społeczeństwa wcześniej zdominowanego przez mężczyzn, nowelizacje ustawodawstwa, a także zmiany wizerunku kulturowego kobiety. Niniejsza praca dokonuje analizy miejsca kobiety we współczesnym życiu społecznym Turcji.
Woman’s place in modern Turkish society: between Muslim tradition and social modernization
Keywords: Turcja; Islam; emancypacja kobiet; patriarchat; równouprawnienie