Struktura i koszt kapitału w przedsiębiorstwie. Problem porównywalności źródeł finansowania z punktu widzenia wyników biznesu. - Pająk, Elżbieta (My University, 2010)
Praca przedstawia najpopularniejsze formy finansowania przedsiębiorstwa, ich wady i zalety oraz sposób obliczania kosztu zadłużenia. Rozdział pierwszy dotyczy samej definicji struktury finansowania, jej zasad wyznaczania. Przedstawia ogólny podział kapitału, jego źródła pochodzenia. Zawiera również informacje o tym jak struktura kapitałowa oraz strategie finansowania wpływają na zyskowność majątku firmy. Rozdział drugi omawia długoterminowe źródła finansowania, ich wady i zalety, począwszy od kapitału własnego, finansowania emisją akcji, jak i wykorzystanie kapitału z Venture Capital. Omówione zostały również kapitały obce jak kredyty, pożyczki, leasing. W rozdziale trzecim znajdują się krótkoterminowe źródła finansowania, czyli kredyty krótkoterminowe, kredyt kupiecki, factoring oraz forfaiting. Ukazana jest rola należności w strukturze finansowej, ich wartość w poprawie płynności firmy. Rozdział czwarty dotyczy samego kosztu kapitału. Pokazana jest różnica między stopą procentowa nominalną, a realną. Praca ta próbuje udowodnić jak ważna jest struktura kapitałów, w jakim stopniu wpływa ona na zyskowność i wartość przedsiębiorstwa. Przykłady przedstawione w pracy udowadniają, że finansowanie przedsiębiorstwa jedynie z własnych źródeł powoduje obniżenie zyskowności kapitałów własnych. Z drugiej strony nadmierne zadłużanie przedsiębiorstwa może doprowadzić do wielu negatywnych konsekwencji, jak utrata płynności, niezależności czy też ponoszenia dużych kosztów i zmniejszenia elastyczności finansowej. Zbyt płynna granica pomiędzy finansowaniem kapitałami własnymi a obcymi, powoduje, że przedsiębiorstwo musi poszukiwać optymalnej struktury finansowej, która ogranicza ryzyko finansowe.
Structure and cost of capital in the company. The issue of comparability of the sources of financing and its importance for company’s performance.
Keywords: źródła finansowania; kapitał własny; kapitał obcy w przedsiębiorstwie; kredyt bankowy; leasing; faktoring; kredyt krótkoterminowy