Rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika w świetle prawa polskiego - Michulec, Joanna (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest analiza dogmatyczno - prawna dotycząca rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Rozwiązanie umowy o pracę w tym trybie jest jednostronną czynnością prawną, która powoduje rozwiązanie umowy w dniu, w którym druga strona umowy zapoznała się z treścią oświadczenia o rozwiązaniu. Ten tryb rozwiązania umowy charakteryzuje się brakiem okresu wypowiedzenia, jaki upływa między złożeniem oświadczenia, a rozwiązaniem umowy. Podstawową tezą postawioną w pracy jest to, że większość pracodawców rozwiązujących stosunek pracy z danym pracownikiem chce mieć pewność, że dokonał wyboru zgodnie z przepisami prawa, a nie z ich naruszeniem. Pracownik jest chroniony przepisami prawa pracy w zakresie rozwiązania z nim stosunku pracy, ale niestety bardzo często zdarzają się sytuacje, gdzie wysoce naganne zachowanie pracownika powoduje niemożność dalszego zatrudniania go i pracodawca może go zwolnić tylko w określonych sytuacjach tj. pracownik ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze, pracownik w czasie trwania umowy o pracę popełnił przestępstwo, które uniemożliwia jego dalsze zatrudnienie, albo pracownik ze swej winy utracił uprawnienia do wykonywania pracy na zajmowanym przez siebie stanowisku. Nasuwa się zatem pytanie, czy w każdej sytuacji można rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę bez wypowiedzenia? Z pracy można odejść dobrowolnie, albo na skutek zwolnienia. Warto zatem wiedzieć, jakie przysługują wówczas uprawnienia i co można uzyskać od pracodawcy. To, co się należy od pracodawcy na odchodnym, zależy przede wszystkim od tego, z jakiego powodu doszło do rozwiązania z nim stosunku pracy. Inna też jest sytuacja pracownika odchodzącego indywidualnie, a inna podczas zwolnień grupowych.

Analysis is a purpose of this work dogmatic - legal concerning the termination of an employment contract without notice from the fault of the employee. The termination of an employment contract under this procedure is a one-way act in law which causes the termination of a contract on, which the second party to the contract got acquainted with the content of the statement in about the answer. This mode of the termination of a contract is characterized by a lack of the notice period which is passing between making a statement, but a termination of a contract. In the work it is the put basic point, that the majority of employers terminating labour relations with the given employee wants to be sure that he selected pursuant to provisions of the law, rather than with disturbing them. The employee is being protected with provisions of the labour law in terminating the employment with it, but unfortunately very often situations are happening, where highly the impossibility of further employing him and the employer cause the reprehensible behaviour of the employee perhaps to dismiss him only in determined situations i.e. the employee heavily violated essential employee duties, the employee during lasting the contract of employment committed an offence which his further employment is making impossible, or the employee from his fault lost entitlements to the performance of work on the position taken by oneself. And so is a question, whether in every situation it is possible to terminate the contract of employment with the employee without notice arising? It is possible to resign from the job voluntarily, or as a result of the dismissal. It is worthwhile and so knowing, then what entitlements it is entitled well to it is possible to get from the employer. What will lie for a long time from the employer on parting, depends above all on it, what reason reached for terminating the employment with it for. A situation of the employee walking away individually is also different, and other during collective redundancies.
Termination of employment the fault employee rights under the polish law
Keywords: rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika; pracownik; pracodawca; stosunek pracy; termination of an employment contract without notice from the fault of the employee; employee; employer; employment