Atrakcje turystyczne jako czynnik rozwoju ruchu turystycznego na przykładzie powiatu tatrzańskiego - Dudczak, Beata (My University, 2010)
Głównym celem niniejszej pracy było wykazanie, że czynnikiem rozwoju ruchu turystycznego są atrakcje turystyczne oraz dodatkowo uzyskanie informacji o strukturze powiatu tatrzańskiego, jak również zgromadzenie opinii odwiedzających o negatywnych i pozytywnych stronach pobytu na terenie badanego powiatu. Treść pracy została ujęta w czterech rozdziałach. Pierwszy z nich wprowadza odbiorcę w zagadnienia związane z turystyką i jej klasyfikacje oraz znaczenia w gospodarce narodowej i regionalnej. Rozdział II jest opisem powiatu tatrzańskiego i uwzględnia: położenie terenu oraz jego uwarunkowania klimatyczne. W tej części przedstawiono zarys historii powiatu tatrzańskiego. W rozdziale III skoncentrowano uwagę na atrakcjach turystycznych powiatu tatrzańskiego, nie tylko tych naturalnych jak turystyka piesza czy taternictwo ale również tych wytworzonych przez człowieka jak muzyka, taniec, kuchnia i jej tradycyjne góralskie potrawy. W ostatnim IV rozdziale przedstawiono przeprowadzone na terenie powiatu badania i analizy będące kluczem do działań marketingowych i rozwoju ruchu turystycznego. Góralszczyzna, poprzez swoją długą i szanowaną przez rodowitych górali tradycję, przetrwała do dnia dzisiejszego pozycją zajmującą silne miejsce w codziennym życiu ludzi gór. Niewątpliwie ma na to wpływ zainteresowanie tą wspaniała kulturą wśród wielu środowisk artystycznych. Dzisiaj jest to źródło inspiracji nie tylko dla zespołów regionalnych, ale również ludzi kochających tradycje gór.
Tourism attractions as a factor in the movement of tourism on example of the district tatrzanski
Keywords: ruch turystyczny; turystyka; ekonomika turystyki; zarządzanie turystyką; walory regionu; powiat tatrzański; atrakcje turystyczne