Analiza stylu reklamy prasowej na przykładzie reklam w miesięczniku Forbes w roku 2008 - Cios, Elżbieta (My University, 2008)
Celem pracy jest analiza i ocena stylu reklamy prasowej na przykładzie reklam w miesięczniku „Forbes” w okresie styczeń – czerwiec 2008. Szczegółowa analiza miała za zadanie pokazać, w jaki sposób reklamy kształtują wizerunek magazynu, oraz w jakim stopniu oddają jego charakter. Tak sformułowany cel pracy pozwolił na zdefiniowanie trzech poniższych hipotez:1) Reklama jest istotnym komponentem miesięcznika „Forbes”. 2) Profil miesięcznika „Forbes” jest uwarunkowaniem stylu reklamy prasowej.3) W dłuższym okresie widoczny jest określony styl kreatywności w reklamie prasowej. Hipotezy te zostaną zweryfikowane poprzez szczegółową analizę reklam zamieszczonych w Forbes w okresie 01-06.2008, oraz studium literatury i licznych źródeł wtórnych. Praca zawiera cztery rozdziały. W teoretycznej części pracy wykorzystano podstawową literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, oraz strony internetowe. Natomiast cześć praktyczna opiera się na własnej szczegółowej analizie reklam w sześciu numerach magazynu „Forbes”, z okresu styczeń- czerwiec 2008, ocenie ich profilu branżowego, stylu przekazu i charakteru. Analiza ta zmierzała do weryfikacji: ujętych hipotez i sformułowania szerszych ostrożnych uogólnień. Dzięki przeprowadzonej analizie postawione we wstępie hipotezy badawcze, zostały pozytywnie zweryfikowane.
Analysis of the style of press advertisements on the basis of advertisements in the monthly "Forbes" in 2008
Keywords: komunikowanie marketingowe; reklama; efektywność reklamy; reklama prasowa