Rola marketingu politycznego w zwiększaniu skuteczności kampanii wyborczej na podstawie wyborów parlamentarnych i prezydenckich w Polsce w 2005 roku - Hanc Dominika (My University, 2006)
W 2005 roku w Polsce odbyły się czwarte demokratyczne wybory prezydenckie. Oprócz tego praktycznie zbiegły się z nimi w czasie wybory parlamentarne. Trudno było nie zwrócić uwagi na docierające na każdym kroku do potencjalnego wyborcy elementy marketingu politycznego. Mimo że jest on obecny w Polsce od 1989 roku, to w porównaniu do Stanów Zjednoczonych (pioniera w tej dziedzinie)jest on u nas nadal w stanie pierwotnym. Nie można jednak zbagatelizować ogromnego przeskoku, jaki dokonał się od tego czasu w rozwoju technik służących do przekonywania obywateli by udzielili swojego poparcia danej partii czy politykowi. W tym roku, oprócz standardowych już reklam w prasie, radiu i telewizji, ulotek czy billboardów pojawiły się także inne metody, takie jak mailing „(wysyłanie listów), telemarketing (telefonowanie do wyborców), czy coraz popularniejszy Internet. Kampanie wyborcze w Polsce są coraz bardziej profesjonalne i spójne. Odchodzi się już od tak zwanych ofert wyborczych „na wyczucie” i kampanii „do kogokolwiek” i „gdziekolwiek” na rzecz strategii zdefiniowania typu potencjalnych wyborców i podejmowania celowych działań by do nich dotrzeć. Wzrasta także znaczenie doradców politycznych, sztabów wyborczych i odpowiedniego doboru kanałów komunikacji z potencjalnym elektoratem. Ponadto, marketing polityczny jest obecnie niezbędny w rywalizacji wyborczej, a współczesne wybory demokratyczne nie mogą odbyć się bez użycia jego metod i narzędzi. Warto więc, mając możliwość dostępu do faktycznych danych, przeanalizować wybory prezydenckie i parlamentarne w 2005 roku pod tym względem. Zwłaszcza, że marketing polityczny ma rosnące znaczenie także w Polsce a dalszy rozwój w tym zakresie jest nieuchronny. Tematem niniejszej pracy jest próba przedstawienia relacji między zastosowaniem marketingu politycznego, a skutecznością kampanii wyborczych. Za punkt wyjścia posłużą teorie marketingu politycznego oraz analiza jego praktycznego zastosowania w wyborach, które odbyły się w Polsce w 2005 roku. Celem pracy jest upowszechnienie przekonania, że umiejętne zastosowanie marketingu politycznego jak i dobór skutecznych narzędzi w kampaniach wyborczych, zwiększa ich efektywność i jest niezbędne dla odniesienia sukcesu we współczesnej polityce. Ponadto, niesprawne użycie jego technik i metod może doprowadzić do przegranej w rywalizacji wyborczej. Zadanie badawcze polegać będzie na określeniu roli marketingu politycznego w wyborach parlamentarnych i prezydenckich w Polsce w 2005 roku. Metodami badawczymi pracy są analiza kampanii wyborczych oraz ankieta pokazująca rzeczywisty wpływ marketingu politycznego na społeczeństwo.
The role of the political marketing in increasing the effectiveness of election campaign on the basis of parliamentary and presidential elections in Poland in 2005
Keywords: marketing polityczny; kampania wyborcza; wybory parlamentarne; wybory prezydenckie w 2005 r.; reklama polityczna; public relations; marketing bezpośredni; akcje masowe; manipulacje; partie polityczne; program wyborczy; zarządzanie kampanią wyborczą