Wycena wybranego efektu zewnętrznego w analizie kosztów i korzyści - Fleszar, Łukasz (My University, 2011)
We współczesnej gospodarce przy przeprowadzaniu jakiejkolwiek inwestycji publicznej powinno się przeprowadzić analizę kosztów oraz korzyści. Z roku na rok wprowadzane są udoskonalenia dotyczące analizy kosztów i korzyści między innymi dotyczące identyfikacji poszczególnych elementów składających się na koszty. W poniższej pracy opisane są wytyczne do analizy kosztów i korzyści, a w szczególności zagadnienie wyceny efektów zewnętrznych inwestycji publicznych, które takie efekty zewnętrzne mogą wytwarzać. W części badawczej charakteryzowana jest wycena hałasu jako efektu zewnętrznego jaki pojawia się przy inwestycjach publicznych związanych z transportem. Celem poniższej pracy jest zbadanie jak przebiega analiza kosztów i korzyści w wybranej inwestycji oraz sprawdzenie jak wybrany efekt zewnętrzny jest wyceniany. Analiza porównawcza wybranej inwestycji z dyrektywami unijnymi wykazuje spójność metodologii, jednakże spośród wszystkich efektów zewnętrznych nie wycenia się szczegółowo hałasu. Za pomocą specjalnego modelu taka wycena zostaje wykonana dla poszczególnego projektu inwestycyjnego.

In modern market, during implementation of any public investment it is strongly suggested to introduce Cost Benefit analysis. Improvements that are made in Cost Benefit analysis, and helps it to be more efficient, are invented almost every year. Like developments, that helps to identify specific parts that are creating costs. Below thesis is describing guidelines to cost benefit analysis, and especially matters of pricing externalities that might be produced by public investments. In investigating part noise pricing is characterized as externality that appears in public transport sector investments. Main goal of this thesis is to investigate how cost benefit analysis should be implemented in chosen investment and checking how particular externality is priced Comparison analysis of chosen investment against UE directives proves integrity of methodology, however among all externalities noise is not priced in details. By using mathematical model such pricing will be made for specific investment project.
Pricing of particular externality in cost benefit analysys
Keywords: analiza kosztów i korzyści; efekty zewnętrzne; inwestycje publiczne; ochrona środowiska; twierdzenie Coase’a; wycena kosztów hałasu; cost benefit analysis; externalities; public investment; environment protection; Coase theorem; noise pricing