Efektywność funkcjonowania przedsiębiorstw handlowych z rynku NewConnect - Oleksy, Dominik (My University, 2014)
Celem niniejszej pracy było określenie efektywności przedsiębiorstw handlowych, których akcje notowane są na alternatywnym rynku papierów wartościowych NewConnect. Kluczową kwestią było odniesienie się do specyfiki tego typu podmiotów, co zostało przedstawione w szczególności poprzez zdefiniowanie założeń funkcjonowania samego rynku NewConnect. Do wykorzystanych w analizie efektywności wskaźników oraz metod oceny wyników spółek należą: wskaźnik NCGI (New Connect Growth Indicator), elementy sprawozdania finansowego spółek, stopę zwrotu z inwestycji w akcje, jak również wskaźnik płynności obrotu. Na ich podstawie dokonano oceny poszczególnych przedsiębiorstw, jak również branży handlowej reprezentowanej na NewConnect w ujęciu ogólnym.

The purpose of this study was to determine the effectiveness of commercial enterprises whose shares are listed on the alternative market called NewConnect. The key issue was a reference to the specifics of such entities, as shown in particular by defining the objectives of the operation of the NewConnect market. For the indicators used in the analysis of efficiency and for the methods to assess the results of companies it includes: rate NCGI (New Connect Growth Indicator), elements of financial statements of companies, the rate of return on investments in stocks, as well as an indicator of liquidity trading. On the basis of an assessment, there was also prepared the evaluation of individual companies, as well as the commercial industry represented on the NewConnect in general.
Effectiveness analisys of the trade companies listed on NewConnect stock market
Keywords: NewConnect; efektywność przedsiębiorstw; mierniki analizy efektywności; effectiveness of companies; measures of effectiveness analysis