Planowanie jako funkcja zarządzania finansami przedsiębiorstwa - Cugowski Eliasz (My University, 2006)
Podstawowym elementem procesu zarządzania, w tym także zarządzania finansami, jest planowanie, czyli rozważenie tego, co należy osiągnąć i w jaki sposób najlepiej to uczynić. Przede wszystkim chodzi więc o wyznaczenie celu, rozwinięcie przyszłych opcji działania i dokonanie wyboru odpowiednich spośród nich. W procesie zarządzania finansami planowanie pełni rolę funkcji pierwotnej, gdyż wszystkie inne funkcje są przez nie określone oraz niejako podporządkowane reżimowi planowania. Skuteczne i prawidłowe planowanie w gospodarce finansowej przedsiębiorstwa umożliwia osiąganie przez nie wymiernych efektów ekonomicznych. Dzięki planowaniu finansowemu możliwe staje się podejmowanie trafniejszych decyzji gospodarczych, sprzyjających wzrostowi wartości firmy, odpowiednie kojarzenie skutków bieżących i perspektywicznych decyzji finansowych, co pozwala na zwiększenie zysków w dłuższej perspektywie czasu i na uniknięcie niespodziewanych zakłóceń w działalności firmy, a także przewidywanie z góry skali oraz skutków ryzyka finansowego, co daje możliwość odpowiednio wczesnego podejmowania działań zmierzających do eliminacji lub ograniczenia skutków ryzyka zagrażającego dalszej działalności firmy. Celem niniejszej pracy jest prezentacja oraz analiza roli i znaczenia planowania jako funkcji zarządzania finansami przedsiębiorstwa na przykładzie Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A.
Planning as function of company finance management
Keywords: zarządzanie finansami; zarządzanie przedsiębiorstwem; decyzje finansowe; planowanie finansowe; Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach S.A.; organizacja planowania finansowego