Społeczna rola filozofii Epikura w kontekście epoki hellenistycznej - Wańczyk Daniel (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie wpływu globalnych, cywilizacyjnych przemian na strukturę pojedynczych organizmów państwowych i dalej indywidualnych jednostek oraz ich próby radzenia sobie w warunkach zmieniającego się ładu polityczno – społecznego. W pracy przedstawiono podstawowe fakty historyczne rozgrywające się w IV wieku przed Chrystusem, głównie we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, ale także w pozostałej części imperium. Ukazano socjologiczno – filozoficzny aspekt zmian społecznych w początkowej fazie budowy imperium macedońskiego i porównano ład etyczno – polityczny polis do konstytuującej się nowej rzeczywistości. Omówiono przeniesienie akcentów filozoficznych z kwestii metafizycznych - jak to miało miejscu w czasie świetności polis, na przykład u Platona - na kwestie etyki indywidualnej i podporządkowaniu jej innych dyscyplin. Przedstawiono epikurejską etykę i środki służące do osiągnięcia indywidualnego szczęścia oraz stosunek Epikura do polityki i państwa.
Social role of Epicure’s philosophy in the context of Hellenism
Keywords: kanonika; Epikur; imperium macedońskie; etyka; filozofia