Charakterystyka marki jako elementu strategii marketingowej - Marciniec, Joanna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie marki jako kluczowego elementu dla rozwoju przedsiębiorstwa. Marka stanowi szczególny zasób przedsiębiorstwa oraz efektywne narzędzie dla pozyskiwania trwałej przewagi konkurencyjnej, gdyż umożliwia skuteczne wyróżnienie oferowanego produktu spośród innych niemalże identycznych produktów konkurencyjnych. Znakowanie produktów markami gwarantuje ochronę prawną ich wyjątkowych cech a także pomaga zdobyć i zatrzymać przy sobie lojalnych klientów. Silna marka pełni funkcję informacyjną przez co ułatwia gromadzenie informacji o danym produkcie oraz podejmowanie decyzji o jego zakupie, powodując tym samym wzrost sprzedaży. Na siłę marki oraz jej potencjał konkurencyjny decydujący wpływ mają w szczególności lojalność konsumentów wobec marki, świadomość marki, postrzegana jakość oraz wizerunek marki. Elementy te tworzą kapitał marki, który im jest wyższy tym większa jest wartość marki dla przedsiębiorstwa.
Characteristics of the brand as a part of marketing strategy
Keywords: marka; strategia marketingowa; strategie marki; konkurencyjność przedsiębiorstwa