Analiza strategiczna otoczenia małej firmy na przykładzie ATMA Sp. z o.o. - Ptaszek Agata (My University, 2008)
Strategia przedsiębiorstwa wyraża myślenie o jego przyszłości, kierunkach rozwoju, jest rodzajem „mapy drogowej” wskazującej sposób zrealizowania założonych celów. Aby firma odniosła sukces działając w złożonym i dynamicznie zmieniającym się otoczeniu rynkowym konieczne jest przeprowadzenie analizy strategicznej, która pozwoli wskazać zarówno mocne jak i słabe strony organizacji oraz szanse i zagrożenia przed którymi stoi. Analiza strategiczna ma na celu rozpoznanie możliwości i warunków rozwoju działalności gospodarczej, redukuje ryzyko prowadzenia tej działalności, zapewniając jednocześnie większe szanse na osiągnięcie założonych celów strategicznych. Celem niniejszej pracy jest przeprowadzenie analizy makrootoczenia przedsiębiorstwa oraz otoczenia konkurencyjnego, która umożliwi identyfikację możliwości jego rozwoju.
The strategic analysis of surroundings in small company based on ATMA Sp. z o.o.
Keywords: analiza strategiczna; mała firma; firma ATMA Sp. z o.o.; zarządzanie firmą; analiza otoczenia konkurencyjnego; metody oceny pozycji strategicznej firmy