Rola motywowania pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Krynicy Zdroju - Witassek, Dorota (My University, 2015)
Motywowanie jest jedną z kluczowych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi. To od motywacji i jej wielkości zależy ogólna aktywność psychofizyczna człowieka. Silnie motywowani ludzie zawsze dążą do jasno sprecyzowanych celów. Celem niniejszej pracy jest ukazanie roli motywowania pracowników na przykładzie Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Krynicy Zdroju, w której przedstawiono problematykę motywacji pracowników i jej wpływ na funkcjonowanie, jakość i efektywność w zakresie świadczonych usług na terenie Gminy Uzdrowiskowej Krynica - Zdrój. Taki stan jest uwarunkowany przede wszystkim rodzajem stosowanych instrumentów oraz charakterem relacji międzyludzkich w środowisku pracy. Rozdział I zawiera treści na temat pojęcia, rodzaju, celach i znaczeniu motywacji i motywowania, jak również miejsca w systemie zarządzania zasobami ludzkimi. W rozdziale II został obszernie przedstawiony opis instrumentów motywacyjnych – płacowych i pozapłacowych, w którym każdy środek motywacyjny jest nośnikiem informacji o pożądanych zachowaniach i o ich konsekwencjach. W rozdziale III omówiono zagadnienia metodologiczne pracy – jej zasadniczy cel i zakres oraz metody i techniki badawcze wykorzystane w procesie badawczym jak również skrócony opis analizowanej jednostki budżetowej. Rozdział IV zawiera wyniki badań wraz z ocenami i wnioskami badawczymi. W niniejszej pracy wykorzystano szereg pozycji książkowych oraz informacje wewnętrzne uzyskane w omawianej jednostce budżetowej.

Motivation is one of the key functions of human resources management that promotes the efficient implementation. That's the motivation and its greatness depends on the overall psychophysical human activity. The aim of this study is to show the role of motivating employees at the example of the Department of Water Supply and Sewerage in Krynica Zdroj, which presents the issue of employee motivation and its impact on the functioning, quality and efficiency in provision of services in the Municipality of Spa Krynica - Zdroj. Chapter I contains the concept, the type, purpose and importance of motivation and motivating, as well . In Chapter II an extensive description of motivating instruments have been presented - payment and non-payment motivation system, in which every incentive measure is the carrier of information about the desired behaviors and their consequences. The third chapter discusses the methodological issues of work. Chapter IV contains the results of studies with assessments and conclusions of the research. In the present study a number of books were used as well as internal information obtained from this budget unit.
The role of motivating employees in human resources management on the example of the Department of Water Supply and Sewerage in Krynica Zdroj
Keywords: motywacja; praca; zasoby ludzkie; wynagrodzenie; efektywność; motivation; work; human resources; compensation; efficiency