Odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych jako zadanie własne gminy na przykładzie współpracy gminy Chełmiec z firmą SITA Małopolska Sp. z o.o. - Mikulska, Justyna (My University, 2015)
Odbiór odpadów komunalnych na terenie gminy Chełmiec dokonywany jest przez firmę SITA Małopolska Sp. z o.o. specjalizującą się głównie w zarządzaniu odpadami oraz usługach związanych z utrzymaniem czystości. W niniejszej pracy poddano analizie i ocenie proces zagospodarowania odpadów komunalnych na terenie gminy Chełmiec poprzez badanie ankietowe przeprowadzone wśród 50 jej mieszkańców. Wyniki badania sondażowego potwierdzają, iż system selekcji i odbioru odpadów komunalnych w gminie Chełmiec przebiega prawidłowo. Mieszkańcy gminy dokonują segregują odpady komunalne każdego typu, natomiast w największej ilości wytwarzają oni tworzywa sztuczne. Segregacja śmieci odgrywa największą rolę dla osób płci żeńskiej, osób w wieku 18 – 30 lat oraz osób posiadających wykształcenie wyższe. Analizując wyniki badania sondażowego można stwierdzić, iż mieszkańcy gminy Chełmiec poprzez aktywny udział w zagospodarowaniu odpadów komunalnych wykazują dużą świadomość znaczenia ochrony środowiska.

Waste collection in the municipality Chelmiec is carried out by SITA Malopolska Sp. zoo. mainly specializing in waste management and services related to the maintenance of cleanliness. In this paper we analyzed and evaluated the process of municipal waste management in the municipality Chelmiec through a survey conducted among 50 of its inhabitants. Survey results confirm that the system of selection and collection of municipal waste in the municipality Chelmiec properly. Residents of the municipality shall segregate waste of any type, while much they produce plastics. Separation of waste plays the biggest role for females, aged 18 - 30 years of age and people with higher education. Analyzing the results of the survey it can be said that residents of the municipality Chelmiec through active participation in municipal waste management show a high awareness of the importance of environmental protection.
Collection and development of waste as a borough’s own task; based od the cooperation between Chelmiec borough and SITA Malopolska LLC [ Limited Liability Company = sp zoo ]
Keywords: odpady; segregacja odpadów; gmina; zadania gminy; waste; waste segregation; municipality; tasks municipalities; odbiór odpadów komunalnych; waste collection