Zakład Ubezpieczeń Społecznych w Polsce w polityce rządów RP w latach 1998-2010 - Wielgus, Urszula (My University, 2013)
Celem pracy jest dokonanie syntezy politycznych projektów i koncepcji oraz sposobu ich realizacji przez rządy Rzeczpospolitej Polskiej, względem systemu ubezpieczeń społecznych, administrowanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Przedmiotem badań jest wpływ polityki rządów RP na proces ewolucji, jaki przeszedł system ubezpieczeń społecznych po roku 1998. Problemy badawcze zawarte w niniejszej pracy zapisano w postaci pytań: jakie działania podejmowały poszczególne gabinety premiera RP w kierunku zmian w polskim systemie ubezpieczeń społecznych oraz w jaki sposób system został zmodyfikowany w okresie od roku 1998 do 2010. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział, teoretyczny poświęcony został problematyce powstania i rozwoju ubezpieczeń społecznych na świecie i w Polsce. Ponadto zaprezentowano w nim zagadnienia, dotyczące wpływu transformacji ustrojowej, jaka dokonała się w Polsce w roku 1989 na konieczność zmian systemu ubezpieczeń społecznych. Rozdział drugi poddaje analizie charakter instytucji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, będącej centralnym urzędem administracji publicznej, która realizuje trudne zadania z zakresu ubezpieczeń społecznych. W rozdziale trzecim zaprezentowano, w jaki sposób poszczególne rządy Rzeczpospolitej Polskiej przyczyniły się do konstruowania nowego systemu ubezpieczeń społecznych oraz dokonano analizy prac jakie podejmowały Rady Ministrów, w kierunku zmian systemowych polskiego ubezpieczenia.
Social Insurance Institution in the politics of Polish Governments in the years 1998-2010
Keywords: ubezpieczenia społeczne; system ubezpieczeń społecznych; Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS); polityka; Polska