Faktoring jako nowa forma finansowania działalności gospodarczej na przykładzie Eurofaktor S.A. - Borowiec Agnieszka (My University, 2006)
Do najbardziej innowacyjnych i ciągle rozwijających się narzędzi zarządzania płynnością finansową i płynnością aktywów oraz zarządzania samymi aktywami zalicza się między innymi: sekurytyzację, leasing, i faktoring,. O ile dwa pierwsze narzędzia wzbogacają instrumentarium sterowania płynnością, to trzecie z nich pozwala elastycznie traktować procesy finansowania i inwestowania w przedsiębiorstwie. Aby podjąć decyzję, w jaki sposób równocześnie zarządzać aktywami obrotowymi trzeba poznać reguły i zasady zarządzania składnikami majątku przedsiębiorstwa. Wybór techniki zarządzania finansami zależy od specyfiki przedsiębiorstwa i sytuacji, w której się ono znajduje. W niniejszej pracy przedstawiono genezę, definicję, podmiot, oraz formy i funkcje faktoringu.
Factoring as the new form of the financing of the economic activity on the example Eurofakt S.A.
Keywords: finanse; faktoring; zewnętrzne źródła finansowania; luka finansowa; rynek usług faktoringowych