Podatki i opłaty lokalne w zarządzaniu uzdrowiskowymi podmiotami turystycznymi - Pokrzyk, Marcin (My University, 2011)
Praca przedstawia teoretyczne i praktyczne aspekty związane z opodatkowaniem podatkami i opłatami lokalnymi uzdrowiskowych podmiotów turystycznych. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Przedstawiam w niej zarówno konstrukcję prawną omawianych danin fiskalnych, jak i liczne kontrowersje i praktyczne problemy związane z wymiarem, interpretacją zapisów prawnych, poborem, ewidencją oraz egzekucją administracyjną. Praca zawiera propozycje, przykłady oraz praktyczne sugestie dotyczące postępowania podmiotów turystycznych w zakresie optymalizacji decyzji podatkowych i minimalizacji ryzyka podatkowego. Omawiane problemy uwzględniają interpretacje Ministerstwa Finansów, ekspertów, orzecznictwo organów skarbowych, jak i Sądów Administracyjnych. Ważnym aspektem pracy jest analiza specyfiki funkcjonowania i rozwoju gmin uzdrowiskowych, turystyki zdrowotnej oraz warunków funkcjonowania uzdrowiskowych podmiotów turystycznych. Uwzględniono także problematykę aktywizacji rozwoju gmin uzdrowiskowych oraz zasady ustalania i przekazywania gminom uzdrowiskowym dotacji z budżetu państwa.
Taxes and local fees in the management of spa tourism operators
Keywords: rozwój lokalny; uzdrowiska; podatki i opłaty lokalne; podatek od nieruchomości