Ocena atrakcyjności turystycznej gminy Stary Sącz w opinii jej mieszkańców - Weselak, Magdalena (My University, 2013)
Praca opisuje główne zagadnienia związane z turystyką i atrakcyjnością turystyczną, jak również charakterystykę gminy Stary Sącz, której mieszkańcy są przedmiotem badań. Celem pracy jest ocena stanu wiedzy mieszkańców zamieszkujących gminę Stary Sącz, dotyczącego walorów turystycznych tej okolicy, a hipoteza badawcza pracy zakłada, iż mieszkańcy nie wiedzą jakie walory turystyczne znajdują się na terenie zamieszkania respondentów. Badania przeprowadzone zostały wśród przypadkowych mieszkańców, a materiałem badawczym była opracowana przez autora pracy ankieta, składająca się z 13 otwartych i zamkniętych pytań. Analiza wyników badań wykazała, iż przyjęta hipoteza badawcza została obalona, gdyż mieszkańcy gminy Stary Sącz mają obszerną wiedzę na temat walorów turystycznych w gminie, potrafią wskazać liczne jej atuty i dostosować je do osób należących do różnych grup wiekowych. Ponadto wiedza posiadana przez mieszkańców pozwala ocenić gminę Stary Sącz jako atrakcyjną turystycznie.

The elaboration describes mainly issues connected with tourism and tourist attractivity and the municipalities Stary Sącz– its general characteristics and attractiveness for tourists. As part of the research, the inhabitants were interviewed about their knowledge of tourist attractions in the municipality. The interview was conducted using a questionnaire consisting of 13 questions, both open and closed. The research thesis was that the interviewees would demonstrate an insufficient knowledge of the subject, but the results falsified this. It was established that the interviewed inhabitants of Stary Sącz exhibit an extensive knowledge of the municipality’s tourist attractions and can tailor the information they provide to accommodate different age groups. Furthermore, on the basis of the information from the interviews, Stary Sącz can be considered an attractive locality.
The evaluation of attractiveness of the Stary Sącz municipality in the opinion of its inhabitants
Keywords: turystyka; walory turystyczne; atrakcyjność turystyczna; miasto i gmina Stary Sącz; tourism; tourist attractions; tourist attractiveness; town and village Stary Sącz