Zarządzanie przedsiębiorstwem transportu samochodowego na przykładzie firmy "Translogistic" - Drąg Maciej (My University, 2006)
Zmiany, jakie zachodzą w naszym kraju po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej są bardzo szybkie. Trudno sobie teraz wyobrazić przedsiębiorstwo transportowe z prawdziwego zdarzenia bez opracowanej taktyki działań. Jedne z nich stawiają na wewnętrzny, klasyczny system zarządzania firmą, natomiast drugie, postanawiają przenieść część tego ciężaru na firmy usługowe zewnętrzne. Usługi z zakresu zarządzania flotami samochodowymi zdobywają coraz więcej zwolenników, zresztą nie bez powodu. Nowoczesne urządzenia oraz systemy elektroniczne otwierają nowe możliwości. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie aktualnej problematyki związanej z zarządzaniem przedsiębiorstwem transportu samochodowego Translogistic i ukazanie możliwości jego rozwoju oraz poprawy jego efektywności. Przedstawiono ogólną charakterystykę transportu w kraju oraz przybliżono problemy, z jakimi borykają się polscy przedsiębiorcy. Opisano specyfikę zarządzania przedsiębiorstwem transportu samochodowego jak również sytuację panującą obecnie na rynku przedsiębiorstw transportowych w Polsce. Przybliżono temat zarządzania flotami oraz blisko związanego z tą tematyką - wynajmu długoterminowego, a także zaprezentowano problem zarządzania przedsiębiorstwem transportowym na przykładzie P.T.H.U Translogistic.
Keywords: transport samochodowy; logistyka; usługi transportowe; zarządzanie procesami logistycznymi; polityka transportowa UE