Doskonalenie systemu oceniania pracowników z wykorzystaniem metody arkuszy oceniania w firmie Nomi S.A. - Ciochoń, Katarzyna (My University, 2011)
Celem pracy jest analiza działań wdrożeniowych systemu ocen okresowych pracowników na przykładzie firmy Nomi S.A. Wnikliwe przeanalizowanie procedury posłużyć ma przedstawieniu własnych koncepcji modyfikacji zasad funkcjonowania systemu, czego rezultatem powinno być zwiększenie funkcjonalności tego narzędzia polityki personalnej. Praca ma charakter empiryczny – koncentruje się na konkretnym przypadku rzeczywistej organizacji, w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi. Autorka zapoznała się z całokształtem funkcjonowania firmy Nomi S.A. Materiał źródłowy stanowią: regulamin przeprowadzania ocen okresowych, arkusze oceny kadry kierowniczej oraz pracowników wykonawczych, wyniki przeprowadzonej ankiety dotyczącej systemu ocen pracowniczych. Pracę przygotowano korzystając z najnowszych pozycji książkowych znanych autorytetów z zakresu tworzenia systemów ocen. Realizacja postawionych celów wymagała przyjęcia określonej metodologii. Autorka prowadziła studia literaturowe, dokonała analizy wtórnej materiałów źródłowych oraz obserwowała organizację uczestnicząc w niej, jako jeden z pracowników, również podlegający ocenie pracowniczej. Rozdział pierwszy ma charakter teoretyczny. Przedstawiono w nim między innymi cele i funkcje okresowych ocen pracowniczych, metody i techniki oceny pracowników, powiązania systemu ocen okresowych pracowników z innymi zagadnieniami polityki personalnej organizacji: rekrutacją i selekcją, systemem szkoleń, motywowaniem, rozwojem zawodowym. W rozdziale drugim scharakteryzowano organizację – przedstawiając zakres działań i zadań, cele strategiczne, strategię personalną, strukturę organizacyjną i zatrudnienia. Rozdział trzeci zawiera analizę opracowania i wdrażania systemu ocen pracowniczych w Nomi S.A. Pogłębiona analiza przedmiotu zawiera ocenę wartościującą poszczególnych elementów omawianego projektu. Przedstawione zostały wnioski nasuwające się po przeprowadzeniu ankiety oraz dokonano analizy podsumowującej system ocen okresowych pracowników Nomi S.A.
Improvement of employee assessment system using the assessment sheet method in Nomi S.A. company
Keywords: ocena pracowników; systemy ocen pracowników; przedsiębiorstwo; zarządzanie zasobami ludzkimi