Postępowanie egzekucyjne w administracji na przykładzie Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu - Karaszewska Łucja (My University, 2007)
Urząd Skarbowy jest organem administracji rządowej. Podlega Ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych, który określa rodzaje wykonywanych przez niego zadań, miejsca ich wykonywania oraz zasięg terytorialny działania. Misją Urzędów Skarbowych jest „… pozyskiwanie dochodów podatkowych przy maksymalizacji poziomu dobrowolnego wypełnienia obowiązków podatkowych oraz zapewnieniu podatnikom wysokiej jakości obsługi w warunkach jednolitego stosowania przepisów prawa podatkowego wobec wszystkich podatników” . Aby rzetelnie wypełnić nałożone na Urząd Skarbowy zadania, konieczne było stworzenie odpowiednich struktur i określenie szczegółowych zadań, które zostały opisane w rozdziale I niniejszej pracy. Celem strategicznym na każdy rok podatkowy jest osiągnięcie założonych w budżecie państwa dochodów oraz osiągnięcie wysokiego poziomu dobrowolnego wypełnienia obowiązków podatkowych. Wykaz najważniejszych zadań służących realizacji tych celów znajduje się w wytycznych do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie realizacji polityki państwa. W okresie ostatnich kilku lat narasta problem dobrowolnego wypełniania obowiązków podatkowych i niepodatkowych. W związku z tym szczególnego znaczenia nabiera windykacja tych zaległości. Ściąganiem tych należności zajmują się Organy Egzekucyjne, których dążeniem jest prowadzenie postępowania egzekucyjnego przy zastosowaniu wszystkich przewidzianych prawem środków egzekucyjnych, w celu uzyskania jak najlepszych wyników ściągalności. Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena skuteczności działań egzekucyjnych Organu Egzekucyjnego na przykładzie Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu. Ma ona z jednej strony wykazać wielkość zaległości podatkowych i niepodatkowych, a z drugiej ocenić skuteczność egzekucji i wydajność pracy komórki egzekucyjnej przy zastosowaniu wszystkich środków egzekucyjnych.
Execution proceedings in administration on the example of Internal Revenue in Nowy Sacz
Keywords: Urząd Skarbowy; organizacja i zarządzanie; struktura organizacyjna; dział egzekucji administracyjnej Urzędu Skarbowego; system informatyczny; podsystem informatyczny EGAPOLTAX; środki egzekucyjne; realizacja tytułów wykonawczych; Ustawa o Krajowej Administracji Skarbowej