Modele predykcji kondycji finansowej przedsiębiorstw w aspekcie potencjalnej upadłości i ryzyka finansowego - Widera Tomasz (My University, 2005)
Ryzyko kredytowe ściśle wiąże się z wiarygodnością kredytową potencjalnego kredytobiorcy. Wiarygodność kredytowa jest przepustką do otrzymania kredytu. Badana jest ona na podstawie danych osobistych kredytobiorcy jak: stan rodzinny, zatrudnienie, jak również na podstawie danych o sytuacji majątkowej kredytobiorcy, a w tym: majątku, dochodów, zaciągniętych poprzednio kredytów. Pomimo skrupulatnej analizy potencjalnych kredytobiorców, wciąż dochodzi do oszustw związanych z kredytami, dlaczego ryzyko wciąż jest tak wysokie ? Nadrzędnym celem niniejszej pracy jest zwrócenie uwagi na sposoby pomiaru ryzyka kredytowego potencjalnego kredytobiorcy. Autor stara się przedstawić najczęściej stosowane metody i modele, które pomagają bankom w podjęciu odpowiedniej decyzji czy przydzielić kredyt czy też nie przydzielić.
Keywords: kredytowanie; ryzyko kredytowe; finanse; bankowość; hipoteka; zabezpieczenie kredytu; modele predykcji upadłości przedsiębiorstw; model ZETA