Wynagrodzenie jako element systemu motywacji pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej na przykładzie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Tarnowie - Maciejko, Adrian (My University, 2013)
W niniejszej pracy przedstawiono wynagrodzenie jako element systemu motywowania pracowników obowiązujący w Państwowej Inspekcji Sanitarnej na przykładzie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Tarnowie. Wynagrodzenie stanowi jedną z najważniejszych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi w każdej organizacji niezależnie od jej rozmiarów czy rodzaju prowadzonej działalności. Celem pracy było omówienie problematyki związanej z istotą motywacji płacowej i pozapłacowej pracowników, ze szczególnym uwzględnieniem tematyki wynagrodzenia za pracę, jego definicji, form oraz funkcji jakie spełnia. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział ma na celu usystematyzowanie i zebranie informacji o systemie motywowania pracowników, jak również przybliża pojęcie, cele i funkcje motywowania oraz wybrane teorie i modele motywacji. Drugi rozdział przedstawia historię powstania, strukturę organizacyjną i charakterystykę zasobów ludzkich Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Tarnowie. Natomiast rozdział trzeci opisuje system motywacji pracowników funkcjonujący w Stacji. W rozdziale tym dokonano również próby oceny tego systemu. Praca została napisana na podstawie dostępnej literatury z zakresu motywacji i wynagrodzeń oraz na podstawie aktów prawnych, na podstawie których działa Państwowa Inspekcja Sanitarna, jak również dokumentów i aktów wewnętrznych regulujących działalność Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Tarnowie.

The diploma project presented the remuneration as a part of the motivational system of employees of the State Sanitary Inspection, on the basis of the Sanitary-Epidemiologic Control District in Tarnow. Remuneration is one of the most important functions of human resource management in every organization - no matter of the size or type of the business enterprise. The purpose of the presented thesis was to outline the issues concerning the essence of the wage and non-wage incentives motivation. What was also taken into consideration was the description of the subject matter of remuneration, its definition, forms and func-tions they fulfilled. This diploma project consists of three chapters. The aim of the first section is to systematize and gather information concerning the system of workers’ motivation as well to describe and explain the theories and models of motivation that have been previously selected. The second chapter presents the history, organizational structure and characteristics of the human resource of the Sanitary-Epidemiologic Control District in Tarnow. Finally, the last chapter describes the system of workers’ motivation that functions in the Sanitary-Epidemiologic Control District in Tarnow. Additionally, the third chapter attempts to assess the above-presented system. The diploma project is the literature review of the theoretical background that was written on the basis of the sources that were available. Those are: legal acts thanks to which the State Sanitary Inspection works; as well internal documents and acts that regulate the activity of the Sanitary-Epidemiologic Control District in Tarnow.
Remuneration as a part of the motivational system of employees of State Sanitary Inspection on the basis of Sanitary Epidemiologic Control Distric in Tarnow
Keywords: motywacja; system motywowania; wynagrodzenie; motywacja płacowa i pozapłacowa; zasoby ludzkie; motivation; the system of motivation; remuneration; the wage and non-wage incentives motivation; the human resource