Funkcjonowanie systemu zamówień publicznych w organach administracji rządowej na przykładzie Karpackiego Oddziału Straży Granicznej - Janik, Elżbieta (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie teoretycznych zagadnień związanych z funkcjonowaniem zamówień publicznych, ponadto ukazanie, czym są zamówienia publiczne, czemu mają służyć oraz kto zobowiązany jest do ich stosowania i dlaczego. Przedstawię jak państwo jako największy dysponent środków publicznych racjonalnie i efektywnie powinno wydatkować te środki, a także jak wygląda praktyczna forma realizacji zamówienia publicznego. Pracę napisano głównie w oparciu o ustawę Prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004 roku z późniejszymi zmianami, zgodnie ze stanem prawnym na dzień 01. 01. 2010 r. Wykorzystane zostały także publikacje książkowe, internetowe i orzecznictwo. Źródłem informacji w przedstawionej pracy są także biuletyny z zakresu zamówień publicznych. Fundamentem całego systemu zamówień publicznych jest zasada równego traktowania i uczciwej konkurencji. Oznacza to, iż wybory rynkowe podejmowane przez sektor finansów publicznych na płaszczyźnie realizacji zadań publicznych nie są przypadkowe, ale oparte o racjonalne przesłanki ekonomiczne i społeczne. Nie wyklucza to jednak istnienia obszarów problemowych w systemie zamówień publicznych, rodzących szereg zjawisk patologicznych, z którymi borykają się zarówno teoretycy na gruncie literatury zwartej i artykułowej, jak i praktycy bezpośrednio realizujący zamówienia publiczne.
Functioning of public procurement system in state administration based on the case of Karpacki Border Guard Departmen
Keywords: zamówienia publiczne; administracja państwowa; konkurencja